Produkcja domowego alkoholu to kreatywne hobby. Aby je rozwijać, trzeba koniecznie poszerzać swój warsztat pracy. Na rynku znajdziemy obecnie mnóstwo przydatnych akcesoriów, które pomogą nam w wytwarzaniu domowych destylatów. Alembiki i destylatory to naprawdę nie wszystko. Przedstawiamy kilka rzeczy, które powinien nabyć każdy początkujący gorzelnik.
Bardzo ważnym etapem produkcji alkoholu jest jego filtracja. Można ją przeprowadzać w różny sposób, na różnych etapach destylacji. Najwygodniejszy to wykorzystanie specjalnego aparatu do filtrowania, ale można również posłużyć się workami bawełnianymi o różnej grubości, nylonowymi siatkami czy sączkami. Doskonałym sposobem na pozbycie się zanieczyszczeń, w tym nieprzyjemnego smaku i zapachu jest filtr węglowy.
Bardzo przydatnymi urządzeniami się różnego rodzaju wskaźniki i mierniki. Najważniejszym urządzeniem pomocniczym jest cukromierz. Areometr pozwala zbadać zawartość cukru w roztworach wodnych. Moment zakończenia procesu fermentacji ustalimy za pomocą hydrometru. Bardziej zaawansowanym przyrządem jest refraktometr, będący urządzeniem optycznym, pozwalającym na precyzyjny pomiar zawartości cukru. Alkoholomierz umożliwi natomiast sprawdzenie poziomu alkoholu.
Do podgrzewania destylatów mogą posłużyć nam specjalne taborety gazowe. Ich ogromną zaletą jest możliwość swobodnej regulacji płomienia za pomocą pokrętła. Są kompaktowe, poręczne i możemy je ustawić praktycznie w każdym miejscu.
Sam destylator można również wyposażyć w taki sposób, aby stał się bardziej funkcjonalny. Najbardziej zaawansowaną opcją są specjalne sterowniki, czyli regulatory umożliwiające kontrolę mocy grzejnej, ustawianie czasu oraz temperatury. Posiadają wyświetlacz LCD i dwa tryby pracy: destylacja oraz wędzenie. Inne elementy potrzebne przy budowie destylatorów to grzałki, sondy palcowe, sondy z gwintem oraz termometry. W automatyzacji procesu destylacji dużą role odgrywa elektrozawór nierdzewny.
Na koniec absolutnie niezbędny produkt w przydomowej gorzelni – pirosiarczan potasu. Spokojnie, nie będziemy wytwarzać bomby! W gorzelnictwie i winiarstwie środek ten stosowany jest powszechnie. Służy do sterylizacji sprzętu, którego używamy do destylacji. Aby odkazić poszczególne akcesoria wystarczy zanurzyć je w pirosiarczanie potasu rozpuszczonym w wodzie.
Warto przeczytać
- 14 czerwca 2018
Produkcja wina to dosyć wymagające zadanie. Jednak możliwość smakowania domowego wina doskonałej jakości sprawia, że szybko zapominamy o wszelkich trudach. Wytwarzanie...
Czytaj dalej- 14 czerwca 2018
Produkcja domowego wina może być bardzo przyjemnym i przynoszącym satysfakcję zajęciem. Efektem jest pysze, domowe wino, które warto odpowiednio przechowywać i serwować...
Czytaj dalej