Drożdże piwowarskie, czyli jednokomórkowe grzyby są niezbędnym elementem procesu fermentacji alkoholowej piwa. Są odpowiedzialne nie tylko za tworzenie się alkoholu i dwutlenków węgla. To one decydują o bukiecie piwa, a więc zawartych w nim związkach aromatycznych. Jakie drożdże zdecydowanie warto wybrać do produkcji piwa?


Drożdże piwowarskie Coobra


To dosyć uniwersalny wybór. Ich największą zaleta jest fakt, że są w 100 % naturalne. Nie znajdziemy w nich żadnych sztucznych substancji np. barwników czy środków konserwujących. Charakteryzują się wysoką jakością oraz możliwością wykorzystania do produkcji każdego rodzaju piwa, bez względu na temperaturę. Mają ciekawy profil smakowy i są łatwe w użyciu. Wystarczy wsypać je bezpośrednio do brzeczki i dokładnie wymieszać. Te drożdże zagwarantują nam powtarzalność odfermentowania brzeczki. To ich dodatkowy atut.


Drożdże Aktywny Cydr


Są drożdżami aktywnymi polecanymi do wyrobu cydru, czyli piwa produkowanego na bazie jabłek. Ich zdolność fermentacji w rozmaitych temperaturach jest wręcz doskonała. Drożdże fermentują w optymalnej temperaturze 12-20 stopni Celsjusza, jednak nawet fermentacja w temperaturze powyżej 28 stopni Celsjusza nie stanowi dla nich problemu. Cenione są ze względu na bardzo niskie pienienie się podczas fermentacji oraz stosunkowo niską produkcję kwasów. Produkują natomiast dużo gliceryny i aromatów.


Mangrove Jack's M21 Belgian Wit


Należą do drożdży suchych, górnej fermentacji. To idealny wybór w przypadku produkcji mocnych i treściwychpiw belgijskich. Możemy zastosować je wytwarzając miedzy innymi Witbir, Grand Cru czy Spiced Ales. Pozwalają zachować słodowy profil piwa i zachować dobrze zbalansowany smak trunku. Optymalna temperatura ich fermentacji wynosi 18-25 stopni Celsjusza. Charakteryzują się niskim kłaczkowaniem i osiadaniem. Ich odfermentowanie wynosi 70-75 %.


Mangrove Jack's Belgian Ale M41


Jeśli interesuje nas produkcja piw o mocnym i wyrazistym belgijskim charakterze, istnieją jeszcze jedne drożdże, które się do tego idealnie nadają. To Mangrove Jack's Belgian Ale M41, drożdże suche, górnej fermentacji. Z pewnością powinni je kupić wszyscy, wytwarzający piwa w stylu Ale. Charakteryzują się produkcją głębokich aromatów owocowych, ale dodają trunkowi również nut fenolowych i alkoholowych.
 

Warto przeczytać