Produkcja piwa bez udziału drożdży byłaby niemożliwa. To właśnie drożdże są odpowiedzialne za cały proces fermentacji piwa i wytwarzanie się alkoholu. Bez drożdży nie byłoby także charakterystycznych dla piwa bąbelków, gdyż to dzięki nim powstaje dwutlenek węgla. Od rodzaju wybranych drożdży zależy w znacznej mierze bukiet piwa. Podpowiadamy, których drożdży piwowarskich warto używać do produkcji piwa.


Mangrove Jack's Baverian Wheat M20


Nowozelandzka firma Mangrove Jack’s słynie z produkcji doskonałej jakości drożdży piwowarskich. Mangrove Jack's Baverian Wheat M20 to jeden jej hitów. Drożdże te używane są do wytwarzania piw pszenicznych o charakterystycznych aromatach bananowych i słodowych nutach. Jeżeli produkujemy piwa typu Hefeweizen, Kristal Wizen, Dunkel Weizen, Witbier to dokonały wybór. Temperatura ich fermentacji wynosi od 18 do 30 stopni Celsjusza. Drożdże charakteryzują się niską flokulacją, zatem piwa wytworzone z ich użyciem nie posiadają osadów i pozbawione są mętnej zawiesiny.


Mangrove Jack's Californian Lager M54


Mangrove Jack's Californian Lager M54 są suchymi drożdżami wspomnianej już nowozelandzkiej firmy Mangrove Jack's. To wyjątkowy szczep drożdży fermentujący w temperaturach optymalnych dla górnej fermentacji, czyli w granicach od 18 do 20 stopni Celsjusza. Nie wytwarza przy tym niepożądanych nut. Produkując piwo z tymi drożdżami, trzeba jednak nastawić się na wydłużony czas leżakowania.


Mangrove Jack's drożdże piwowarskie New World Strong Ale M42


Te suche drożdże górnej fermentacji to idealny wybór do produkcji wszelkich mocnych piw, charakteryzujących się dużą gęstością brzeczki. Sprawdzą się przy wytwarzaniu piw typu Ale, IPA, Porter czy Russian Imperial Stout. Największą zaletą New World Strong Ale M42 jest naturalny sposób fermentacji. Drożdże te nie wytwarzają dodatkowych aromatów, a jedynie uwydatniają już istniejący smak i aromat mający swoje źródło w użytym słodzie, chmielu oraz innych dodatkach. Optymalna temperatura fermentacji wynosi w ich przypadku 16-22 stopni Celsjusza.


Mangrove Jack's US West Coast M44


To coś dla wielbicieli piw w stylu amerykańskim takich, jak American Pale Ale, American Double IPA czy American Imperial Stout. Te suche drożdże cechuje wyjątkowo czysty profil. To właśnie dzięki temu możliwe jest uwydatnienie aromatu chmieli. Temperatura fermentacji oscyluje w granicach od 18 do 23 stopni Celsjusza.

Warto przeczytać