Produkcja jakiegokolwiek alkoholu nie jest możliwa bez drożdży – mikroskopijnych grzybków, które posiadają zdolność do szybkiego rozkładu cukru na alkohol etylowy i dwutlenek węgla. Pomimo tego, że generalnie rzecz ujmując, każde drożdże znajdą zastosowanie w tej dziedzinie, na rynku branżowym znajdziemy wiele gatunków i szczepów dla każdego alkoholu. Dziś porozmawiamy o drożdżach turbo oraz gatunkach drożdży, które najlepiej sprawdzą się do wytwarzania wina. Koniecznie przeczytaj poniższy artykuł.


Drożdże aktywne i drożdże pasywne


Do produkcji wina nadają się dwa typy drożdży – aktywne i pasywne. Jaka jest różnica pomiędzy nimi? Chodzi o ich praktyczne zastosowanie. Drożdże aktywne możemy zastosować od razu, są bowiem przygotowane do użycia w formie żółtawego granulatu. To, co powinniśmy zrobić, to dokładnie przeczytanie ulotki na opakowaniu i precyzyjne dostosowanie się do instrukcji. Zazwyczaj nasz udział w procesie ogranicza się do otworzenia opakowania, wrzucenia drożdży do naczynia, dolania do nich letniej wody i dodania cukru, a po 30 minutach dorzucenia moszczu (rozgniecionych owoców, z których chcemy uzyskać wino). Natomiast drożdże pasywne są bardziej wymagające, bo sprzedaje się je w formie suszu owocowego. Musimy do nich przygotować matkę drożdżową wg zamieszczonego przepisu, a całe rozrabianie ich trwa nawet do 6 dni. Tutaj pojawia się pytanie, czy zależy nam na czasie, czy na przechodzeniu każdego etapu bez przyspieszania.


Z pomocą przychodzą drożdże turbo


Drożdże turbo, jak sama nazwa wskazuje, zostały wyhodowane po to, by maksymalnie przyspieszyć proces fermentacji. Na rynku branżowym możemy wybrać różne opakowania, głównie oznaczone etykietką „drożdże turbo 48h”. Ten typ drożdży w błyskawicznie krótkim czasie rozłoży cukier na etanol, już po dwóch dniach proces fermentacji będzie zakończony. Dodatkowym plusem drożdży turbo jest także jakość, potrafią po pierwszej fermentacji dać moc alkoholu do 20%, co na wino to jest już sporo! Istnieją mieszanki, które podbijają moc, a działają na zasadzie dodawania cukru do moszczu po 1, 2 i 3 dniach. Możemy wyprodukować alkohol o łącznej mocy 23%-25% przy używaniu drożdży turbo. Trzeba jednak pamiętać, by kupić je u dobrego i sprawdzonego producenta, niekoniecznie zwracać uwagę na cenę, ale na opinie doświadczonych winiarzy. Bardzo łatwo można zepsuć wino, używając drożdży z niepewnego źródła, a przecież nie o to chodzi.

 

Cierpliwość popłaca


Pamiętaj też, że nawet jeśli używasz drożdży turbo, nie oznacza to, że Twoje wino będzie gotowe po 7 dniach. Każdy wartościowy produkt końcowy potrzebuje czasu, by dojrzeć. Drożdże turbo przyspieszają jedynie proces fermentacji, który przy użyciu uniwersalnego szczepu może trwać nawet kilka tygodni.

Warto przeczytać